Saturday, 21 Apr 2018

Hoe kan je beleggen?

hoe kan je beleggen

Mensen die beginnen met beleggen moeten een keuze gaan maken of ze zelf willen gaan beleggen of dat ze het uit handen gaan geven aan een een beleggingsfonds. Als je gaat beleggen in een beleggingsfonds bespaart je dat veel tijd en moeite dan als je rechtstreeks gaat beleggen en kent bovendien een goede risicospreiding. Wel moet je rekening houden dat de rendementen doorgaans wat lager zijn en moet je voor de diensten van het fonds meestal flink betalen. Ben je beginner en heb je weinig tijd en kennis van zaken dan is beleggen in een beleggingsfonds ideaal. Het beleggen zelf laat je namelijk helemaal over aan de mensen die er al heel veel ervaring mee hebben van het fonds. Zij volgen de koersen en de marktontwikkelingen op de voet en beleggen jouw geld in de ondernemingen binnen het fonds. Je hebt er dan eigenlijk geen omkijken meer naar.

Het is natuurlijk wel even anders als je rechtstreeks gaat beleggen. Je moet dan zelf (of als je wilt met een adviseur) alle beslissingen nemen. Je zal eerst een verantwoorde portefeuille moeten samenstellen, de koersen en marktontwikkelingen moeten volgen en besluiten wanneer je aan- en verkoopt. Dat kost heel wat tijd en kennis en natuurlijk moet je als het fout gaat de gevolgen van je verkeerde beslissingen kunnen en willen dragen.

Risicospreiding

Wat wel een mooi voordeel is van beleggingsfondsen is dat deze het zoveel mogelijk het risico spreiden door het vermogen te verdelen over een groot aantal verschillende aandelen of effecten. Soms kan een fonds in een paar honderd bedrijven beleggen. Dat is voor de belegger wel zo veilig. Maar je betaalt er ook een grote prijs voor. Want het rendement op de aandelen die het goed doen, worden gelijk getrokken door andere beleggingen die het iets minder doen. Ga jetoch zelf beleggen, dan zul je zelf moeten zorgen voor een goede spreiding binnen je portefeuille.Wel kan het rendement zeker op lange termijn hoger zijn. Wel kan het rendement, zeker op de lange termijn, hoger zijn.

Wat zijn de Kosten

Beleggingsfondsen bieden je gemak en daar moet je voor betalen. Ze brengen kosten in rekening zoals bewaarloon, beheer-, administratie-, reclame- en marketingkosten en mogelijk introductie- en emissiekosten. Alles bij elkaar drukken deze kosten je rendement behoorlijk. Al deze kosten heb je niet als je rechtstreeks in aandelen of obligaties belegt. Je betaalt dan alleen bewaarloon en natuurlijk de transactiekosten. Een nadeel is dat deze transactiekosten flink kunnen oplopen. Daarom is het juist voor beginnende beleggers met een laag budget lang zo aantrekkelijk niet om rechtstreeks te beleggen in aandelen.

Relatief gezien als je gaat beleggen in een beleggingsfonds is dat een veilige vorm van beleggen, het kan je een redelijk rendement opleveren en je hebt er weinig omkijken naar. Zelf beleggen kost meer tijd en moeite en brengt grotere risico’s met zich mee, maar het rendement kan, zeker op de lange termijn, hoger zijn.

Geef een reactie