Saturday, 21 Apr 2018

Hoe moet je koffie zetten?

hoe kan je makkelijk koffie zetten

Er gaat niets boven een lekker bakje koffie op zijn tijd, maar vandaag de dag zetten veel mensen koffie met een senseo apparaat, of met de moderne espresso apparaten. Maar toch volgens zovelen blijft de gewone gezette bak koffie het lekkerste. Maar hoe moet dat nou dat koffie zetten? Ik zal hieronder de meest voorkomende uitleggen.

Kant en klare koffie,poederkoffie/ instantkoffie

Dit is natuurlijk de gemakkelijkste manier van koffie zetten. Je koopt een doosje kant en klare zakjes poederkoffie, kookt water en giet dat in een beker, over de inhoud van een van de zakjes. Je hebt poederkoffie in tientallen smaken, van espresso tot koffie met kunstmatige likeursmaakjes, maar je moet wel rekening houden met een bijsmaak en de prijs van dit soort poederkoffie ligt vaak hoger dan gewone koffie. De cappucino van de kant en klare poederkoffie, smaakt dik en stroperig en ligt zwaar op je maag.

Koffie zetten met een thermoskan en koffiefilter

Zelf koffie zetten is lekkerder, leuker en goedkoper. Koop fijngemalen koffie, een pakje koffiefilters in de maat van een filterhouder, en een thermoskan. Voor twee kopjes koffie schep je een maatschep vol koffie in de filter, en op de maatschep moet een ‘kop’ staan. Breng water aan de kook en giet het op de koffie. Eenmaal de filter volgieten staat gelijk aan ongeveer twee kopjes koffie. Giet water op de koffie in verhouding tot het aantal maatscheppen koffie. Dus als je twee maatscheppen koffie met een ‘kop’ in de filter gedaan hebt, ook tweemaal water opgieten. De een houdt van sterke koffie, de ander van slappe koffie. Je kunt dus het beste eerst experimenteren met weinig koffie om uit te proberen wat je lekker vindt. Als je slecht slaapt na het drinken van koffie dan is er ook cafeinevrije koffie te verkrijgen.

Cappuccino

Cappuccino is een geliefde koffie. In feite is het natuurlijk gewoon sterke koffie met gekookte opgeklopte melk. Zet koffie op de manier die jij wilt. Kook magere melk (magere melk schuimt straks beter dan vette) en vlak voordat de melk begint te koken met je het gas uitzetten. Klop de melk op met een garde totdat de melk schuimig is. Schenk koffie in een kopje en schep het schuim er overheen. Giet wat melk in de koffie. De koffie mag sterk zijn, maar het hoeft niet. Als je het lekker vindt kan je nog wat cacaopoeder of kaneel over het schuim strooien.

Koffie zetten met een koffiezetapparaat

Dit is misschien een eenvoudige manier van koffie zetten, maar sommige mensen vinden het energieverspilling en de smaak vinden ze ook net zo lekker. Het voordeel van een koffiezetapparaat is dat je precies kunt bepalen hoeveel kopjes koffie je zet, omdat er aan de zijkant van het koffiezetapparaat een watermetertje zit. Als je het maatschepje van de koffie goed gebruikt, zal de koffie dus niet snel te slap of te sterk uitvallen. Laat een koffiezetapparaat niet uren aan staan. Je koffie wordt dan stroperig en het vreet energie. Gooi de koffie over in een thermoskan, dan blijft de koffie verser en warm.

Koffie, wat eet je erbij?

Als je koffie echt feestelijk wilt presenteren, bijvoorbeeld na het eten of omdat er iets te vieren valt, kan je dit op veel manieren doen. Op de koffie kan je slagroom scheppen (zelf kloppen is veel lekkerder dan uit een spuitbus), in plaats van suiker kan je kandij serveren, en bij de koffie allerlei soorten koekjes en/of taartjes. Na het avondeten is koffie met een bonbon erg lekker en een prima afsluiting van een gezellige maaltijd.

Hierboven staan de meeste voorkomende manieren van koffie zetten. Je moet altijd tijd nemen voor een lekker bakje koffie dus doe er je voordeel mee. Je weet nu hoe het moet.