Beleggen is voor iedereen

Beleggen is voor iedereen

Op de televisie zie je steeds vaker reclames over het gemak van beleggen. Er zijn allerlei websites en apps die je helpen om je geld ergens op in te zetten, om daarna magie zijn werk te laten doen en een fikse winst op te leveren. Natuurlijk werkt magie niet en vallen de opbrengsten af en toe tegen. Het kan zelfs zo tegenvallen, dat je alles wat je had geïnvesteerd kwijt bent geraakt. Dus waarom zou je dan beleggen?

Waarom beleggen?

Beleggen kan een aardige investering zijn als je op de korte termijn resultaten wilt. Als je een lange adem had, zou je wel in staatsobligaties investeren. Beleggen geeft een kick als het goed gaat. Je kunt met websites en apps zelf je koers zetten en ingrijpen als je dat nodig vindt. Het is spannend en het geeft je adrenaline.

Wanneer beleggen?

Beleggen kan leuk zijn als je een cent over hebt, die je wilt investeren. Beleggen als je het geld niet hebt, is dan ook niet slim. Want als de koersen dalen, maak je verlies. Het is geen spel, je bent je geld dan echt kwijt of je houdt in ieder geval minder over dan je bij aanvang geïnvesteerd had.

Stoppen met beleggen

Het is dan ook goed om te stoppen, als je regelmatig al je winst ziet verdampen, of nog erger, heel je inleg kwijt bent. Ook als je je computer- of telefoonscherm niet meer met rust kunt laten, wordt het tijd om een andere hobby te zoeken. Je moet wel gewoon kunnen slapen, werken en normaal kunnen functioneren. Als de kinderen vragen wanneer papa eindelijk van de studeerkamer komt of je partner afspraken in jullie gezamenlijke agenda plant om je weer eens te zien, dan weet je voldoende. Het heeft dus niet alleen een financieel aspect. Ook je sociale omgeving kan voelen dat beleggen verslavend een verslavende invloed kan hebben. En dan heb je het dus net niet over de mogelijke financiële gevolgen.

Toch beleggen?

Maak dan afspraken met jezelf en je gezin. Waar liggen grenzen? En verdiep je ook in de wereld van beleggen. Stap er niet zomaar blind in. Ben je er stiekem erg goed in, dan kun je er misschien je beroep van maken. Zo lang je eerlijk blijft en niet naast je schoenen gaat lopen, zijn er genoeg mogelijkheden.