Budgetteren kun je leren

Budgetteren kun je leren

Door inzicht voor jezelf te creëren, kun je er financieel beter voor leren staan. Een budget samenstellen voor jou of je gezin, wordt dan stukken makkelijker en misschien zelfs leuk, want je leert omgaan met wat je hebt en je weet ook wat je in een jaar te wachten staat. Hierdoor kun je je beter voorbereiden op duurdere maanden. En door alle aandacht in de media voor mensen die het niet altijd even breed hebben, staat budgetteren ook steeds beter bekend. Budgetteren wordt een handige tool in jouw goed functionerende huishouden. Deel de taken ook, zodat je er niet alleen verantwoordelijk voor bent. Inzicht met zijn tweeën is beter dan inzicht in je eentje. Dus ga er samen voor zitten.

De makkelijke zaken eerst

Als je begint met budgetteren is het makkelijk om eerst alle informatie te verzamelen. Je hoeft dit niet per definitie op de computer te doen. Doe vooral wat jij een prettige manier van werken vindt. Wat heb je op papier aan zaken die je maandelijks betaalt? Heb je een idee wat je elke maand aan eten en drinken kwijt bent? Door rekeningen en bonnen te verzamelen, maak je een overzicht van wat er inkomt en uitgaat. Als je dit een paar maanden doet, begin je een trend te zien in je uitgaven.

Lastiger te achterhalen

Zijn er ook rekeningen die je tweemaandelijks betaalt of die minder vaak in de brievenbus vallen? Of heb je automatische afschrijvingen lopen? Die kun je altijd terugvinden op je bankafschriften. Meestal zijn dit zaken die met verzekeringen, gemeentelijke belastingen of de belastingdienst te maken hebben. In plaats van in een keer betalen, kun je steeds vaker kiezen voor betalingen in termijnen. Als dit je helpt, is het dat waard om per instantie uit te zoeken. Als je ook al deze rekeningen op een rijtje hebt, weet je pas goed wat je in een bepaalde maand van ieder jaar te wachten staat. En op die manier kun je ervoor zorgen dat je in een duurdere maand waarin je salaris tekort komt, wat extra’s van je spaarrekening terug boekt naar je betaalrekening. In een goedkopere maand zet je het dan weer terug op je spaarrekening.

Nog lastiger

Als je eenmaal inzicht in je financiële inkomsten en uitgaven hebt, is alles wat de stabiliteit beïnvloedt weer een reden om opnieuw inzicht te creëren. Een nieuwe baan met andere verdiensten, een andere huurwoning met andere energierekeningen of van een huurhuis naar een koopwoning, het zijn allemaal voorbeelden van momenten waarop de inkomsten en uitgeven even helemaal anders kunnen gaan zijn. En dat zijn precies de momenten waarop je weer bovenop je rekeningen wilt zitten. Je overzicht wordt bijgewerkt en het budgetteren begint van voren af aan.

Hulpmiddelen

Er zijn allerlei hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het budgetteren. Je kunt zelf een ontwerp in Excel maken dat je handig vindt om mee te werken. Maar ook steeds vaker bieden banken online diagrammen aan, waarmee je inzicht kunt krijgen in je bestedingen. Daarnaast zijn er natuurlijk programma’s of apps voor je computer, tablet of telefoon te koop die je ondersteunen in het budgetproces. Maar begin bij de basis en niet bij het hulpmiddel, want dan sla je een belangrijke cognitieve stap in het proces over. Alle rekeningen en bonnen letterlijk onder ogen zien, doet je ook beseffen waar je geld eigenlijk allemaal naartoe gaat. Wie begint met budgetteren maakt al gauw en bijna natuurlijkerwijze de stap naar sparen. En hiermee kun je het leven weer leuker maken of je hebt een leuk appeltje voor de dorst.