De wereld van hypotheken

De wereld van hypotheken

Bijna iedereen die in zijn leven een huis koopt, heeft op enig moment een hypotheek gehad. Bijna niemand heeft een pot ongeteld dat in een keer op tafel gelegd kan worden. En hoewel de situatie ten opzichte van vroeger wel veranderd is, want je kunt bijvoorbeeld niet meer tot 104% van het aankoopbedrag lenen, gaat het nog steeds om grote sommen geld. Alleen heb je nu voor de bank of hypotheekverstrekker altijd een eigen financiële inbreng nodig. Dat maakt het belangrijk om, al ver voordat je ooit denkt een huis te willen gaan kopen, goed te gaan sparen.

Hypotheekverstrekker

Er zijn diverse soorten hypotheekverstrekkers, maar de meesten gaan gewoon naar hun eigen bank. Soms is de stand van de hypotheekrente reden om van bank te veranderen. Maar waar je vroeger vaak een betere deal kon krijgen, door ook je verzekeringen en andere zaken via die bank te laten lopen, is dat tegenwoordig (bijna) niet meer mogelijk. Alles is aan banden gelegd en ook personeels- of familieleden krijgen geen andere behandeling meer dan de gewone mens op straat.

Waarom hypotheken verstrekken?

Een bank schat het risico van de hypotheek in. Dat risico heeft te maken met jouw salaris, of met beide salarissen als je een partner hebt. Er wordt gekeken naar het onderpand en de taxatiewaarde ervan. En al deze zaken bij elkaar opgeteld, zorgen ervoor dat een bank tegen een bepaald bedrag per maand bereid is om je het bedrag van de hypotheek te lenen. In dat maandbedrag is een rente opgenomen die de bank in rekening brengt voor het lenen. De rest van het maandbedrag bestaat uit aflossing op je hypotheek. Aan het begin betaal je dus altijd meer rente, naar verloop van tijd wordt dat minder. De restschuld is dan verminderd, dus je betaalt minder rente en het overige deel van het maandbedrag los je dan steeds sneller in. En dan komt er een dag dat je hypotheek helemaal afgelost is.

Tenzij…

… je tussentijds een ander huis ziet, omdat je gezinsomstandigheden veranderd zijn of je je huis moet verkopen, omdat je de lasten niet meer kunt dragen. Het verliezen van een partner – met inkomen – of het kwijt raken van je eigen baan kan desastreus zijn voor je woonsituatie. Niet voor niets zijn er allerlei tv-programma’s die mensen van de financiële ondergang redden. Ben je dus altijd goed bewust van waar je aan begint en maak het vooral niet nog lastiger voor jezelf. Ga geen nieuwe verplichtingen aan, als je de gevolgen of risico’s niet kunt overzien. Luister ook kritisch naar financiële adviseurs, want ze zullen het financiële plaatje wel eerlijk schetsen, maar uiteindelijk zijn ze er om je een product te verkopen. Dus stel voldoende vragen als je iets niet snapt of ga naar meerdere partijen om een goede keuze voor een hypotheekverstrekker te kunnen maken. Je zit er een groot deel van je leven aan vast en dus doe je het graag in een keer goed.