Financieel onafhankelijk worden

Financieel onafhankelijk worden

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft moeite om het hoofd financieel boven water te houden. Heb jij hier ook last van? Je wilt het liefste natuurlijk niet afhankelijk zijn van een lening, extra financiële ruimte op je credit card of mensen in je omgeving die je tijdelijk iets voor kunnen schieten. En iedereen kan een keer pech hebben, dus het kan je ook niet altijd voor de wind gaan. Maar hoe pak je het aan als je financieel weer onafhankelijk wil worden van de hulp van anderen of instanties? Het begint allemaal met overzicht.

Financieel overzicht

Begin maar eens gewoon met in kaart brengen wat er elke maand binnen komt en weer uit gaat. Vaak merk je hier al dat er mogelijkheden zijn om te besparen. En niet alleen als je financieel moeilijk zit, kan besparen goed zijn. Het kan ook gewoon helpen om een spaarpot voor iets aan te gaan leggen. Die reis die je altijd al wilde maken of die nieuwe hobby waar je wat attributen voor nodig hebt. Besparen kan iedereen. Zodra je je er bewust van bent waar je geld naar toe gaat, kun je bepalen of het je dat waard is en of je dat nog steeds wilt.

Vaste en variabele lasten

Maak bij je uitgaven een onderscheid in vaste lasten, zoals de huur en variabele lasten zoals vervoerskosten. De huur ligt voor het hele jaar vast en die dien je elke maand te betalen. Maar op de vervoerskosten kun je wellicht wel besparen. Is het mogelijk om op de fiets te gaan als het niet regent? Of kun je samen rijden met iemand? Dit zijn de makkelijkste besparingen en als je inderdaad met de fiets kunt, doe je ook nog eens iets goeds voor je gezondheid. Dubbele winst.

Eten en drinken

Op boodschappen kun je veel besparen. Als je nu vaak kant-en-klaar maaltijden koopt, of producten die het je gemakkelijk maken, zoals (gezonde) repen of mini-verpakkingen voor snacks, kun je heel eenvoudig minder uitgeven. Stel je koopt bij de supermarkt van die snackverpakkingen met worteltjes. Die kosten al gauw een euro per stuk. Als je gewoon een zak worteltjes koopt en ze thuis in luchtdichte doosjes doet, ben je minder dan de helft kwijt en je doet er minimaal vier of vijf dagen mee.

Abonnementen

Welke abonnementen heb je op dit moment, die je eigenlijk niet nodig hebt? Een tv-gids? Die kun je ook online bekijken. Een sportschool? Als je ook echt gebruik maakt van het abonnement en het doet je goed, dan is er niks mis mee. Gebruik je het niet? Dan kun je beter eerst lekker buiten gaan wandelen of hardlopen, voordat je weer een duur abonnement afsluit.

Kortom

Het zijn de kleine dingen die het doen en ook al denk je dat dat geen zoden aan de dijk zet, met hele kleine ingrepen in je uitgaven, kun je er financieel weer beter voor staan. Maak het voor jezelf inzichtelijk. Kijk aan het begin van elke maand, hoe het de maand ervoor is gegaan. Zodra je ziet wat je hebt bespaard, stimuleert dit om op meerdere plekken naar mogelijkheden te zoeken. Het wordt zelfs nog leuk en je leert creatief worden.