Geld maakt gelukkig?

Geld maakt gelukkig

Je kent de spreuk wel: ‘Je weet pas wat je hebt, totdat je het kwijt bent’. En heel veel zaken kun je makkelijk vervangen als je het kwijt bent. Als je je lenzen kwijt raakt, koop je een paar nieuwe. Als je laptop het opgeeft, laat je die repareren of ga je het nieuwste model halen. En zelfs – hoe erg ook – als je huis af brandt, kun je voor bijna alles wat erin stond een nieuwe aanschaffen. Natuurlijk wil je niet de items van emotionele waarde kwijt, die zijn onvervangbaar. Maar over het algemeen stopt je leven niet als je ‘spullen’ kwijt raakt.

Gezondheid

Anders is dat, wanneer je gezondheid niet meer vanzelfsprekend is. Aan bepaalde aandoeningen kun je geopereerd worden, maar voor andere ziekten is er geen genezing mogelijk. Dan pas begint het je te dagen, wat geld eigenlijk voor invloed heeft – of tot dan toe heeft gehad – op je leven. Misschien realiseer je je, dat het eindelijk tijd wordt die activiteiten op je bucket list te gaan doen. Misschien besluit je wel om al je materiële zaken weg te doen en eindelijk lichter te gaan leven. Of je gooit het roer helemaal om.

Minder spullen

Zodra je een eigen huis of appartement hebt, weet je elke ruimte goed te vullen met al je spullen. En als het nog kaal is, koop je er nog wat bij. Er zijn mensen die voor elk seizoen, of elk jaar, hun halve interieur veranderen. Dat kost niet alleen geld, maar brengt het je ook echt geluk? Dat ene krukje of die glazen in plaats van keramieken vaas? Hoeveel spullen zijn er nodig om echt gelukkig te zijn? Wanneer je je realiseert dat je spullen geen geluk meer brengen, wordt het tijd voor een grote schoonmaak. Minder materiële zaken maken het leven vanzelf lichter. En er blijft geld over voor belangrijkere zaken.

Meer beleven

Je houdt meer geld over om leuke dingen te doen. Reizen, uitjes, minder werken, nieuwe hobby’s uitproberen, workshops volgen… je kunt het zo gek niet bedenken, maar zodra je het materialisme kunt loslaten, gaat er een wereld voor je open. Door al je zintuigen te prikkelen, beleef je meer en gaat je kwaliteit van leven erop vooruit.

De rol van geld

Sommigen zijn het leven zoals de meesten het ingericht hebben echt helemaal beu en gooien het roer drastisch om. Je kunt naar een ander land verhuizen en er met eigen handen je huis bouwen. Je legt een moestuin aan, laat een paar kippen over je terrein rondrennen en vangt je eigen water op. In een zonnig land genereer je ook je eigen energie, zodat je niet meer afhankelijk bent van iemand. Je dopt je eigen boontjes. En waarschijnlijk voel je je dan veel gelukkig met minder, dan je je nu met al je mooie spulletjes voelt.

Stof tot nadenken

Als je alleen of met zijn tweeën bent, is die beslissing wellicht makkelijker genomen, dan wanneer er kinderen in het spel zijn. Maar realiseer je ook, wat je kinderen meekrijgen totdat ze het huis uitgaan, met een vader en moeder die alleen maar druk zijn met werk en hiervan vooral stress ervaren. Het roer omgooien zou zomaar het beste in hun leven – en in dat van jullie – kunnen zijn. Dus laat je niet weerhouden door euro’s of dollars, maar zet die stap als jullie het gevoel hebben dat je met minder veel gelukkiger gaat zijn.