Het nut van een goed kasboek

Het nut van een goed kasboek

Een kasboek lijkt wel een woord van vroeger. Heel af en toe hoor je het nog en soms zie je het ook nog wel op televisie verschijnen. Het gaat dan om programma’s waarbij mensen in de financiële problemen zitten, die nooit lijken te weten waarom ze eigenlijk in de financiële problemen zitten. Maar een kasboek is niet alleen handig als je de eindjes moeilijk aan elkaar kunt knopen. Het kan ook in zijn algemeenheid handig zijn om inzicht te krijgen in waar je zuurverdiende geld allemaal aan uitgegeven wordt en waar het vandaan komt.

Inkomsten of bijschrijvingen

Wat er binnenkomt is vaak wel duidelijk. Je ontvangt salaris, er wordt huurtoeslag bijgeschreven en eens in het jaar krijg je wellicht wat terug van de belastingdienst. Het enige lastige is dat sommige inkomsten bijgeschreven worden, zonder dat je daarvan nog bericht of post thuis krijgt. Je kijkt dan op je rekening en meestal vind je de bijgestorte bedragen in het groen of er staat duidelijk een plus voor.

Uitgaven of afschrijvingen

Alles wat er uit gaat, kost je geld; van energierekeningen tot bijdragen aan de kinderopvang en van boodschappen tot weekendjes weg. En aangezien je je geld maar een keer kunt uitgeven, is het goed om te weten waar het eigenlijk aan uitgegeven wordt. Door met subtotalen en totalen te werken, kun je maanden makkelijk vergelijken en kun je ook de hoofdonderdelen waar je geld naartoe gaat vergelijken. Op internet kun je gemiddelden van andere huishoudens zien. Dit geeft je ook vaak een beeld van je situatie en bestedingspatroon.

Het uiterlijk van een kasboek

Je kunt een schrift gebruiken en voor elke maand de linker bladzijde voor inkomsten gebruiken en de rechter bladzijde voor uitgaven indelen. Natuurlijk zijn er ook digitale manieren om je kasboek bij te houden. Doe vooral wat je zelf het handigst vindt. Diagrammen die een website of app laten zien, zijn leuk, maar je moet vooral begrijpen hoe ze tot stand zijn gekomen. Dus krijg je een diagram voor je neus dat je niet begrijpt, duik dan dieper de materie in voor verklaringen. Wellicht zetten deze je aan tot een verandering in je bestedingspatroon.

Overzicht maakt nieuwsgierig

https://youtu.be/nA0DR4Pa1ZE

Je kunt in het begin alle bonnen van boodschappen bewaren en alleen de totalen opnemen in je (digitale) kasboek. Maar op een gegeven moment wil je ook weten hoe die totalen van bonnetjes tot stand zijn gekomen. Waarom is de bon van de supermarkt in het weekend zoveel hoger dan die van een doordeweekse dag, als je elke dag verse boodschappen gaat doen? Je zult verschillen ontdekken, waarvan je je af zult vragen of ze nodig zijn. Ook bonnen van de drogist zijn een onderzoekje waard. Want als je je shampoo en deodorant altijd in de supermarkt kocht, wil dat niet automatisch zeggen dat ze daar ook het voordeligst waren. Je kunt vaak je voordeel doen met aanbiedingen van drogisterijen. Op die manier bespaar je ook nog. En waarom zou je teveel betalen als het niet hoeft? Alles begint bij inzicht door je kasboek. Maak er werk van.