Hoe kom je eerder van je leningen af?

Hoe kom je eerder van je leningen af

Niemand heeft graag een lening aan zijn broek hangen. Je houdt het geld voor de aflossingen liever over aan het einde van de maand om iets leuks mee te doen. Maar als het echt nodig is, kan een lening wel heel handig zijn. Dus zolang het doel de middelen heiligt, betaal je braaf je maandelijkse termijnen. Maar kun je ook sneller van je lening afkomen, dan de resterende maanden die nog open staan? Dat zou helemaal mooi zijn.

Eerder gedeeltelijk of geheel aflossen

Als je een keer een meevaller hebt kun je gedeeltelijk eerder inlossen. Soms betaal je hiervoor een percentage als ‘boete’, dus hiervoor zul je de kleine lettertjes moeten lezen of de hypotheekverstrekker moeten contacteren. Maar het fijne is, dat je online bij het inloggen bij de bank, meteen kunt zien dat het af te lossen bedrag omlaag is gegaan. Bij een hypotheek bijvoorbeeld, zie je nu dat je minder rente en meer aflossing betaalt, als je maandbedrag elke maand hetzelfde is. Door de extra aflossing, is je schuld bij de bank namelijk verminderd en hierdoor betaal je minder rente over het bedrag dat nog open staat, waardoor de rest van je maandbedrag dus weer extra op je schuld ingelost wordt. Soms geeft dit een heel fijn idee, omdat je het gevoel hebt dat je zelf weer de controle hebt.

Hoe eerder aflossen

Aflossen kan dus door braaf maandelijks je termijnen te betalen. Maar als je geen erfenis of andere meevaller krijgt, kun je ook zelf voor extra inkomsten zorgen. Op die manier kun je ook eerder van je lening af zijn. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals bij je huidige baas kijken of je extra uren of diensten kunt draaien. Maar als je parttime werkt, kun je ook buiten je bestaande baan kijken of er nog iets leuks te doen is, dat wat oplevert. En als het moeilijk met je baan door de week te combineren is, dan kun je kijken of je in het weekend iets bij kunt verdienen. Als je wilt zijn er veel mogelijkheden. Bijlessen geven, thuiswerk doen, je kunt het zo gek niet bedenken. Waar een wil is, is altijd een weg.

Financiële stimulans

Natuurlijk is het hoofddoel om van de lening af te zijn. Maar bedenk ook eens wat je overhoudt, nadat de lening afgelost is. Want als je het nu elke maand redt, betekent dit dat je straks elke maand iets over houdt. Je kunt eindelijk gaan sparen of weer die dingen doen, die je voordat je een lening had, deed. Weer wat vaker naar de bioscoop, een citytrip maken of je kledingkast weer eens opfrissen en aanpassen aan het huidige seizoen. Een bestemming voor je nieuwe spaarpotje heb je zo gevonden. Maar het is ook fijn om het gewoon eens even op je spaarrekening te zetten. Zo heb je altijd weer iets achter de hand, voor als het nodig mocht zijn. Je wil immers niet meteen weer een nieuwe lening af moeten sluiten.