Hoe sta jij er financieel voor?

Hoe sta jij er financieel voor

Veel mensen hebben eigenlijk geen idee wat er in een maand doorheen gaat. Ze weten ook niet wat dure of goedkopere maanden zijn, behalve de kerstperiode dan, waarin flink uitgepakt wordt, zelfs als we het ons niet kunnen veroorloven. En hoe zit het met jou? Weet jij of je het deze maand gaat redden? Als je dit inzicht wel al hebt, maar moeilijk uit de rode cijfers komt, dan zijn er wel een paar mogelijkheden om je financieel weerbaarder te maken.

Spaarpotje of spaarrekening

Vroeger werd er bij je geboorte meteen een spaarrekening voor je geopend. Je hele leven lang werd er een beetje geld aan de kant gezet en soms kreeg je dan, als je achttien werd, te weten hoeveel er op stond en of je er al aan mocht ja of nee. Als dit bij jou niet het geval is geweest, kun je nu wel beginnen met een spaarpotje. Het is altijd handig om iets aan de kant te zetten en te sparen voor iets dat je wilt doen of kopen. Of het nu voor een weekendje weg is, of voor je bruiloft, het is niet slim om hiervoor geld te gaan lenen. Dus in plaats van elke maand dat wat over is te besteden aan kleding – die je al genoeg hebt – of weer een keer lekker uiteten, zet je wat extra’s aan de kant. Het is zo gemakkelijk als dit.

Onvoorziene uitgaven

Wat extra’s achter de hand hebben is ook handig als er onvoorziene omstandigheden zijn. Dat kan een wasmachine zijn die kapot gaat, een hond die naar de dierenarts moet voor inentingen of de aanschaf van een nieuwe bril, omdat je je oude kwijt bent geraakt. En hopelijk zijn er geen grote verrassingen, zoals iemand die overlijdt in je familie, waarvoor de uitvaart geregeld en betaald moet worden. Je weet van te voren nooit wat er gaat gebeuren, maar je weet wel altijd, dat het leven verrassingen in petto heeft, die niet altijd plezierig zijn of op het goede moment komen.  En dus bereid je je hierop voor.

Extra inkomsten genereren

Behalve een spaarrekening gaan vullen door te besparen, waarmee je weer extra rekeningen kunt betalen, kun je ook je spaarpot vullen, door extra inkomsten te genereren. Je hebt je werk en je hebt je hobby’s. Kijk eens of je met je hobby’s wat kunt verdienen. Al zijn het maar kleine beetjes, ook die helpen weer om het financieel te kunnen redden. Het voelt veel beter als je voor jezelf kunt zorgen en niet meer bij anderen hoeft aan te kloppen voor hulp. En als je hier al vroeg mee begint, geef je het ook mee aan je kinderen. Zij groeien dan veel bewuster op en leren al van jongs af aan wat iets kost en of het dat ook waard is. Een lening bij de bank, credit card of rood staan, is niet meer nodig.