Leningen en redenen om een lening te hebben

Leningen en redenen om een lening te hebben

Bijna iedereen heeft in zijn leven wel een keer een lening. En voor alle leningen betaal je rente. Als je een credit card hebt, betaal je aan het eind van de maand rente. Wanneer je een hypotheek hebt, betaal je rente. Dus alles wat je leent betaal je terug, met daarbovenop nog een vergoeding, omdat je het bedrag hebt mogen lenen van de voorschieter.

Hypotheek; je grootste lening

Zodra je een huis wilt kopen is het zeer waarschijnlijk dat je hiervoor geen spaarpot hebt, die het volledige bedrag dekt. En dus kom je bij je bank terecht, die gaat berekenen of het huis dat jij op het oog hebt, ook binnen je financiële ruimte past en wat dat vervolgens gaat kosten. Als de rente laag staat heb je geluk en betaal je minder, maar er zijn tijden geweest dat de rente hoog stond. En als je daar nog steeds aan vast zit, kan het lonen om eens te kijken of je die hypotheek over kunt sluiten.

Persoonlijk krediet; een kleinere lening dan de hypotheek, maar wel duurder

Met een persoonlijk krediet kun je nog steeds een flink bedrag lenen. Vaak wordt het gebruikt voor een bruiloft, een nieuwe auto of een vakantie. De rentes op dit soort kredieten zijn flink hoger, dan bijvoorbeeld op een hypotheek. Bij een hypotheek heb je een onderpand dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. En als je niet meer betaalt, heeft de bank altijd dit onderpand nog om te verkopen. Hoe dan ook komen zij wel weer aan hun geld. Bij persoonlijke kredieten is er geen onderpand, maar wordt vooral gekeken naar je inkomsten en of je de maandelijkse lasten van het terugbetalen van het krediet kunt betalen.

Lenen als je geld op je spaarrekening hebt staan; slim of dom?

Vaak wordt er gezegd dat je een dief van je eigen portemonnee bent, als je leent, wanneer je geld op je spaarrekening hebt staan. En in feite is dat natuurlijk ook zo. Want wat je je zo kunt veroorloven, daar wil je toch geen extra rente voor betalen? Toch zijn er momenten waarop je ervoor kunt kiezen om dit te doen. Wanneer je zeker weet dat je inkomsten de komende tijd gelijk zullen blijven en je spaargeld net niet genoeg is voor die ene besteding, kun je toch gaan lenen. Denk je maar eens in dat je bijvoorbeeld tienduizend euro op je spaarrekening hebt, maar je hebt eigenlijk vijftienduizend nodig. Door bij de bank tienduizend euro lening aan te vragen, heb je in totaal twintigduizend euro beschikbaar. Je weet dat je voldoende inkomsten hebt om de maandelijkse aflossing te betalen en je hebt wat extra’s achter de hand door het spaargeld. Soms kan het dan toch handig zijn om te lenen. Maar alleen als je zeker weet dat je geen risico loopt, al heeft niemand natuurlijk een glazen bol om in de toekomst kijken.