Sparen is makkelijk

Sparen is makkelijk

Ja, je leest het goed, sparen is makkelijk en iedereen kan het. Als kind deed je het al. Je vond centjes op de grond en bewaarde die in een potje. Of je deed heitje voor karweitje en zo vulde je potje zich sneller. Later pakte je de krantenwijk en ineens had je hele andere bedragen bij elkaar verzameld. Het begint klein, maar alle beetjes helpen. Maar waarom ben je als volwassene sparen dan ineens zo lastig gaan vinden?

Sparen vroeger

In de tijd van je oma of ouders was sparen heel gewoon. Wat je over had, gaf je niet uit, maar zette je aan de kant voor later. Als je ergens geen geld voor had, werd het ook niet gekocht of gedaan. Geen geld op de bank, dan niet op vakantie. Geen spaargeld achter de hand, dan konden de meubels nog wel een jaar langer mee. Je ging veel praktischer om met je geld en er waren ook weinig verwachtingen of beelden waar je aan moest voldoen. De wereld speelde zich vooral binnen je huis of buurt af. Daar leefde je, werkte je meestal en voedde je je kinderen op. Familie woonde vaak dichtbij en met dit alles was je leven gevuld en had je het druk genoeg.

Sparen nu

Nu heb je echter veel meer informatie van buiten. Televisies, magazines en social media laten je een bepaald beeld van de wereld zien, waar je vaak naar verlangd. Je ziet vooral materiële zaken en dat soort dingen kosten geld. In plaats op jonge leeftijd al aan leningen of credit cards te beginnen, kun je beter leren sparen. Sparen is goed voor de financiële kennis van jouw eigen situatie. Je leert de waarde van zaken beter inschatten en of je je iets kunt en wilt veroorloven. Het is handig om een spaarpotje te hebben, als je echt een keer een belangrijke aankoop wilt doen. Neem bijvoorbeeld die auto, waarmee je makkelijker verder weg een baan kunt vinden. Maar koop hem liever niet op afbetaling.

Spaartips

Beginnen met sparen betekent vaak eerst kijken waar je op kunt besparen. Als je minder uitgeeft, houd je meer over en dat kun je aan de kant zetten. Als je niet minder kunt uitgeven, kun je kijken of je voor meer inkomsten kunt zorgen. Verkoop de spullen die je in de loop van de jaren hebt verzameld, maar niet meer nodig hebt op de lokale rommelmarkt of via marktplaats. Zet dit geld bewust aan de kant en geef het niet spontaan uit aan iets anders. Kijk of je doelen kunt stellen om binnen een bepaalde tijd een bepaald bedrag bij elkaar verzameld te hebben. Met een helder doel kun je ook specifieke en concrete acties bedenken, die je helpen het doel te behalen. Maak het leuk vooral ook leuk voor jezelf. Je zult zien dat sparen sneller gaat dan je van te voren had gedacht. Wat ga jij met je spaarpot doen?